skip to Main Content

Σύμφωνα με τους Έλληνες περιηγητές και γεωγράφους, Στράβωνα και Παυσανία, ο Ποσειδώνας διώκοντας με μανία τον γίγαντα Πολυβώτη, έναν εκ των γιγάντων που είχαν στραφεί κατά των αθάνατων Θεών του Ολύμπου, και μη μπορώντας να τον φθάσει, απέσπασε με την τρίαινά του από την νήσο Κω, έναν ογκόλιθο, τον οποίον εκσφενδόνισε κατά του εχθρού του, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης ήταν ο σχηματισμός της Νισύρου, το σχήμα της οποίας μοιάζει με αυτό ενός κόλουρου κώνου, με διάμετρο βάσης 8km.

Αναφορά για την Νίσυρο κάνει και ο Όμηρος, ενώ ο Στράβωνας στο έργο του εξαίρει τις θερμοπηγές του νησιού και ομιλεί εκτενώς για τις θερμοπηγές της καθώς και για τις μυλόπετρες που είναι αποτέλεσμα της λάβας του ηφαιστείου.

Πρώτοι οικιστές της νήσου θεωρούνται οι Κάρες, αργότερα όμως την κατέλαβε ο Ηρακλείδης ο Θεσσαλός. Την περίοδο των Περσικών πολέμων η Νίσυρος μαζί με την Κάλυμνο και την Κω είχαν υπαχθεί στο Βασίλειο της Αλικαρνασσού, Βασίλισσα του οποίου ήταν η Αρτεμισία.

Πολλά είναι τα στοιχεία που μαρτυρούν την ιστορικότητα και την άσβεστη παράδοση της ιστορίας του νησιού. Είναι τα κάστρα, το Ιπποτικό Κάστρο του Μανδρακίου, το Παλαιόκαστρο η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, είναι το Κάστρο της Παντονίκης στον Εμπορειό, των Νικειών με υπολείμματα που σώζονται στο ψηλότερο σημείο του οικισμού απ’ όπου αγναντεύει κανείς τα γύρω νησιά και το ηφαίστειο. Είναι τα μοναστήρια, με ενδεικτικό το μοναστηριακό συγκρότημα του Σταυρού, το Μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, είναι οι όμορφες εκκλησιές, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και πολυάριθμα ξωκλήσια, διάσπαρτα σ’ όλο το νησί, με απαράμιλλες τοιχογραφίες που παρουσιάζουν έντονο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Είναι φυσικά οι οικισμοί με την αρχιτεκτονική που ξελογιάζει και τον πιο κοσμοπολίτη ταξιδιώτη, είναι οι βοτσαλόστρωτες πλατείες, είναι οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου όπου οι γεροντότεροι φροντίζουν να περνούν από γενιά σε γενιά για να μην ξεθωριάζουν από την συλλογική μνήμη.

Είναι βεβαίως οι ακτές της Νισύρου που στην πλειονότητατά τους είναι κρημνώδεις, αλλά είναι και οι ειδυλλιακές παραλίες, που υπάρχουν περιμετρικά του νησιού, όπως για παράδειγμα η παραλία των Πάλων, η Παχιά Άμμος, οι Λυές, και η μοναδική παραλία των Χοχλάκων που πήρε το όνομα της χάρη στα μεγάλα μαύρα βότσαλα από λάβα.

Ο Δημήτρης Καραγεωργίου και σε αυτό το αφιέρωμα, με τον φωτογραφικό του φακό προσπέλασε τα καλντερίμια, επισκέφτηκε τα ψαροχώρια, αποτύπωσε τις παραλίες αλλά και το υπαίθριο γεωλογικό μουσείο με τους κρατήρες Στέφανο και Πολυβώτη.

Με το μεράκι που τον χαρακτηρίζει, ξεδίπλωσε στην ολότητά του την ιδιαιτερότητα αυτού του τοπίου που αναμφίβολα είναι μοναδικό και ανείπωτης ομορφιάς.

Κατόρθωσε να μας μεταφέρει σε έναν τόπο γαλήνιο που αν και ηφαιστειογενής αυτός φροντίζει να κρατάει καλά τον ταπεινό και ανόθευτο χαρακτήρα του, χάρη στην παρθένα του ομορφιά την οποία ο φωτογράφος κατάφερε να την αποδώσει στην διάσταση που της πρέπει.

Back To Top