Στα περίχωρα της πόλης του Ταλίν (πρωτεύουσας της Εσθονίας) κοντά στο Kadriorg Park (που περιλαμβάνει ένα μοναδικό καταπράσινο πάρκο με το Παλάτι και την Προεδρία της Εσθονικής Δημοκρατίας) το 2006, άνοιξε για το κοινό του το Νέο Μουσείο Τέχνης του Ταλίν, ονομαστό στις Χώρες της Βαλτικής ως Κumu Art Museum. Το 2008 το Κumu βραβεύτηκε ως το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς από το Forum του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Tο βραβείο απονέμεται μετά από επιλογή 60 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από μουσεία πού είτε έχουν ιδρυθεί είτε αναδιοργανωθεί πλήρως τα τελευταία 3 χρόνια με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.
Όταν το 1993-1994 η Κυβέρνηση της Εσθονίας, το Mουσείο Τεχνών της Εσθονίας και η Εσθονική Ένωση Αρχιτεκτόνων διεξήγαγαν διεθνή διαγωνισμό με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου Τέχνης της Εσθονίας, αρχιτέκτονες από διάφορες χώρες Ευρωπαϊκές και μη (Εσθονία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες) παρουσίασαν τις προτάσεις τους. Νικητής του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Φινλανδός Αρχιτέκτονας Pekka Vapaavuori. H κατασκευή του κτιρίου άρχισε το 2002 και μόλις σε 4 χρόνια ολοκληρώθηκε.
Το κτίριο καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό 23.900 m2. Το μουσείο τέχνης Κumu είναι ένα σύγχρονο πολυδύναμο κτίριο τέχνης. Διαθέτει μια συλλογή 58.897 τίτλων και περιλαμβάνει εκθεσιακές αίθουσες (με έργα Εσθονών ζωγράφων παλαιότερων εικαστικών περιόδων, καθώς και αίθουσα με έργα σύγχρονων ζωγράφων, γλυπτά, αίθουσα όπου εκτίθενται αναπαραγόμενα έργα νέων τεχνολογιών) αίθουσα διαλέξεων με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις, αμφιθέατρο καθώς και ένα εκπαιδευτικό κέντρο για νέους επισκέπτες και εραστές της τέχνης.
Οι αίθουσες μελέτης του κέντρου εκπαίδευσης είναι πλήρως εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα μέσα νέων τεχνολογιών και βίντεο και ότι απαιτείται για την ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες τέχνης. Οι αίθουσες διαθέτουν καβαλέτα, τελάρα, εκτυπωτικές μηχανές, κλίβανους για κεραμικά κλπ. Ο χώρος προσφέρεται για επισκέπτες όλων των ηλικιών που προσέρχονται για να συμμετέχουν στις διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προσφέρει το μουσείο.
Το Αμφιθέατρο του Kumu είναι ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος και αποτελεί μια σημαντική και πρακτική προέκταση του μουσείου τέχνης όπου οι βάσεις αυτής της δραστηριότητας αλληλοσυνδέονται με τις εκθέσεις που οργανώνονται στο κτίριο. Ο στόχος του είναι να έχει ένα ελάχιστα διαφορετικά προσανατολισμένο πρόγραμμα, αλλά παρόλα αυτά παραμένει αλληλένδετο τμήμα των πολλών εκθεσιακών αιθουσών του μουσείου.
Σχετικά με την οργάνωση του περιεχομένου του, το Kumu έχει δύο σκοπούς. Είναι συγχρόνως μια εθνική πινακοθήκη και ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Αλλά το πρόγραμμα του Αμφιθέατρου είναι πολύ πιο πλήρες. Η πολυλειτουργική αίθουσα με τα σύγχρονα συστήματα ήχου, βίντεο, κινηματογράφου και φωτισμού και τη θεατρική σκηνή, η οποία εύκολα μπορεί να μετατραπεί, είναι ένας τέλειος χώρος υποδοχής για οργάνωση απαιτητικών πολιτιστικών γεγονότων όπως κονσέρτα, παραστάσεις χορού και θεάτρου, νύχτες κινηματογράφου, ή επιστημονικών συνεδρίων. Το αμφιθέατρο έχει χωρητικότητα 246 θέσεων.
Στη Βιβλιοθήκη και στα Αρχεία του μουσείου έχουν πρόσβαση οι ερευνητές, οι καθηγητές και οι καλλιτέχνες, του μουσείου, αλλά και οι ερευνητές, συλλέκτες τέχνες, συντηρητές έργων τέχνης από άλλα μουσεία. Από τις αρχές του 2006 η βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε περίπου 33.000 βιβλία καθώς επίσης και σε πάνω από 10.000 αρχειακά έγγραφα. Η Βιβλιοθήκη έχει επίσης μια εκτεταμένη συλλογή από σλάιντς, φωτογραφίες και μια ποικιλία από πόστερς, βίντεο και αναπαραγωγές.
Το Τμήμα Συντήρησης έργων τέχνης του Κumu διαθέτει όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και διασφαλίζει τη συντήρηση και διατήρηση των έργων τέχνης του μουσείου. Στα γραφεία του μουσείου στεγάζονται και το τμήμα εκδόσεων και επικοινωνίας. Οι υποδομές του μουσείου εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση στους ΑΜΕΑ, το εστιατόριο στην ταράτσα του είναι ένας ευχάριστος χώρος απ΄ όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα με εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, ενώ ο περιβάλλον χώρος του μουσείου προϊδεάζει τον επισκέπτη θετικά εξασφαλίζοντάς του μια αξέχαστη εμπειρία.
This Post Has 0 Comments