skip to Main Content

Όλοι μας έχουμε διαβάσει για την ύπαρξη επιστημονικών μελετών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.Άλλες πάλι επιστημονικές μελέτες μας διαβεβαιώνουν ότι δεν  αποδεικνύεται ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο ή σε άλλα όργανα στον άνθρωπο. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμα προκειμένου να επιβεβαιώσει την ισχύ των αποτελεσμάτων των πρώτων ή των δεύτερων μελετών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα ασφαλείας ώστε η έκθεσή μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να είναι η λιγότερη δυνατή. Εξάλλου, όλοι αναγνωρίζουν την πρόκληση θερμικών φαινομένων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών. Ιστοί, όπως τα μάτια, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στην αύξηση της θερμοκρασίας καθώς η απαγωγή της θερμότητας είναι ανεπαρκής λόγω της χαμηλής αιματικής κυκλοφορίας.

Για τη μέτρηση της ποσότητας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιείται ο Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης (Specific Absorption Rate),  γνωστός και ως SAR. Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) έχει ορίσει ως μέγιστα αποδεκτά όρια έκθεσης του γενικού πληθυσμού τις ακόλουθες τιμές SAR:

 • 2 W/kg για τοπική σύντομη έκθεση και
 • 0,08 W/kg για συνεχή έκθεση.

Η τιμή του SAR εξαρτάται από

 • τις προδιαγραφές του κινητού
 • το σωματότυπο του χρήστη
 • τον τρόπο που ο χρήστης κρατά το κινητό (αν αυτό εφάπτεται στο κεφάλι ή στο σώμα ή βρίσκεται σε απόσταση από το χρήστη κλπ),
 • τα εμπόδια που επηρεάζουν τη σύνδεση του κινητού με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (για παράδειγμα, όταν μιλάμε μέσα από κλειστούς χώρους ή στο αυτοκίνητο)
 • και τη διάρκεια της συνομιλίας.

Κατά συνέπεια για να μειώσετε την τιμή του SAR :

 • Χρησιμοποιείτε συσκευές με χαμηλό SAR

Οι συσκευασίες των νέων μοντέλων κινητών τηλεφώνων περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με τη μέγιστη τιμή του SAR που προκαλούν στο κεφάλι του χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για την τιμή του SAR και τις συνθήκες υπολογισμού του στους διαδικτυακούς τόπους των κατασκευαστών. Σημειώνεται ότι τα παλαιά κινητά χαρακτηρίζονται από υψηλότερες τιμές SAR σε σχέση με τα πιο σύγχρονα.

 • Χρησιμοποιείτε hands free και κρατάτε το κινητό σας σε απόσταση

Χρησιμοποιείτε ενσύρματα εξαρτήματα αποδέσμευσης των χεριών (hands free) και όταν μιλάτε ή στέλνετε μηνύματα κρατάτε το κινητό σας μακριά από το σώμα σας και το κεφάλι σας. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι τοποθετώντας τη συσκευή σε απόσταση μισό μέτρο από το κεφάλι, η απορροφούμενη ενέργεια από το κεφάλι μπορεί να μειωθεί κατά 100 φορές. Εάν έχετε δυσκολία με τα ενσύρματα hands free χρησιμοποιείστε ασύρματα εξαρτήματα τεχνολογίας Bluetooth, τα οποία εκπέμπουν μεν ακτινοβολία αλλά είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή του τηλεφώνου.

 • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους όσο μπορείτε

Σε κλειστούς χώρους (π.χ. ασανσέρ, υπόγεια, μετρό, αυτοκίνητο κ.λπ.) ή όταν υπάρχουν εμπόδια (πολυκατοικίες, βουνά), το κινητό εκπέμπει εντονότερα για να διασφαλίσει την επικοινωνία του με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Χρησιμοποιείστε το κινητό σας εκεί όπου η ποιότητα του λαμβανόμενου σήματος είναι ικανοποιητική και αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση του σε κλειστούς χώρους.

 • Το «λακωνίζειν εστί …» ασφάλεια
 • Όσο μιλάτε εκτίθεστε σε ακτινοβολία. Για αυτό χρησιμοποιείτε το κινητό σας μόνο για τις απαραίτητες συνομιλίες σας.
 • Χρήση από τα παιδιά μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις
 • Τα παιδιά είναι ευάλωτα στην ακτινοβολία, αφού ο εγκέφαλος και ο οργανισμός τους βρίσκονται στην ανάπτυξη. Επιπλέον, το πάχος του κρανιακού τους οστού είναι μικρότερο από των ενηλίκων. Έτσι πολλές ερευνητικές ομάδες συμβουλεύουν για προληπτικούς λόγους ότι τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Συνιστάται τα παιδιά κάτω των 15 ετών να χρησιμοποιούν το κινητό μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back To Top