O ΣΟΦΟΣ του ανά χείρας Λεξικού συντάκτης συνέλαβε την γενναίαν ιδέαν του να καταστήση πρόχειρον εις τους ομοογενείς την απόκτησιν του ανεκτίμητου τωόντι Θησαυρού του Ερρίκου Στεφάνου, του οποίου τοσούτον ευφυώς εν τοις προλεγομένοις αυτού Ιστόρησε την τύχην. και προς τούτο επεχείρησε την, επί τη βάσει του προ ετών εν Παρισίοις εκδιδομένου μεγάλου εκείνου έργου αναθεώρησιν, εξακρίβωσιν και συμπλήρωσιν του εν έτει 1839 συνταχθέντος μεν υπ’ αυτού, δημοσιευθέντος δε διά των πιεστηρίων μου Επιτόμου Λεξικού της Ελληνικής γλώσσης, το όποιον όμως τοιαύτην έλαβεν ήδη αλλοίωσιν και αύξησιν, ώστε ούτε δευτέρα έκδοσις εθεωρήθη δίκαιον να ονομασθή, ούτε την όλως ακατάλληλον επίκλησιν του επιτόμου να διατήρηση. Δεν περιωρίσθη δε εις τούτο ο ακάματος ανήρ, αλλά προσέθηκε διαφόρους πίνακας, εκτιθέντας και διασαφούντας το αριθμητικόν σύστημα των αρχαίων Ελλήνων, τα μέτρα της εκτάσεως, τα της χωρητικότητος, και της σταθμίσεως, παραβαλλόμενα προς τε τα παρ’ ημίν εν χρήσει Τουρκικά και τα Γαλλικά. τα νομίσματα, τους μήνας και τας ημέρας. έτι δε χρονολογικόν πίνακα των κυριωτέρων γεγονότων της Ελληνικής ιστορίας και πίνακα συνοπτικόν της πολιτικής και φιλολογικής Ιστορίας. επί δε πάσι, Λεξικόν των εν τοις Έλλησι συγγραφεύσιν απαντωμένων Κυρίων Ονομάτων.
Και τοιούτο μεν το έργον του κ. Σκαρλάτου Δ. Βυζαντίου, του οποίου η πολυμάθεια και εμπειρία ανεδείχθη, τολμώ ειπείν, ενάμιλλος του τε Θησυρού, του παρ’ αυτού ανορυχθέντος, και των δικαίων απαιτήσεων της κοινωνίας, εις ην προσφέρεται το νέον τοΰτο προϊόν των κόπων αυτού……..
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ 14 Ιανουαρίου 1852
Ο Σκαρλάτου Δ. Βυζαντίου γεννήθηκε στο Ιάσιο της Μολδαβίας στις 6 Νοεμβρίου του 1798. Ο πατέρας του ήταν επιστάτης του μεγάλου Αρμάση επί της ηγεμονίας Αλέξανδρου Καλλιμάχη. Γράμματα έμαθε στην σχολή της Ξηράς Κρήνης. Κατέφυγε μαζί με τους γονείς του για να σωθούν από τις σφαγές των Ελλήνων από τους Τούρκους που ξέσπασαν το 1821 στην Μολδοβλαχία, και μετά από πολλά δεινά και περιπέτειες που διάρκεσαν εννέα χρόνια έφτασαν στην Ελλάδα. Εκεί προσλήφθηκε στην γραμματεία των Εσωτερικών, και αργότερα υπηρέτησε σε πολλές άλλες πολιτικές και εκκλησιαστικές επιτροπές, φτάνοντας τελικά επίτροπος του βασιλιά παρά την Ιερή Σύνοδο.
Το 1846 ήρθε σε ρήξη με τον Άρμανσπεργκ λόγω των προνομίων της ορθόδοξης εκκλησίας και παραιτήθηκε. Ασχολήθηκε με τα γράμματα και τις μελέτες ως το 1854, όταν ξανά ανέλαβε ως διευθυντής της δημοτικής εκπαίδευσης. Στην υπηρεσία αυτή έφερε πολλές ανακαινίσεις και βελτιώσεις. Τα δημοτικά σχολεία σχεδόν διπλασιάστηκαν, ο μισθός των δημοδιδασκάλων τακτοποιήθηκε, καταργήθηκε η βιβλιοκαπηλία, και πολλά άλλα.
Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Απριλίου 1878.
Ο Ανδρέας Κορομηλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1810. Πατέρας του ήταν ο οπλαρχηγός Χατζή Λάμπρου Κορομηλάς, που τον σκότωσαν οι Τούρκοι με φρικτό τρόπο στην πλατεία του Χαϊδαρίου προς παραδειγματισμό. Ο Ανδρέας ορφανός και φτωχός αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά στο Εθνικό Τυπογραφείο του Κυβερνήτη στην Αίγινα.
Το 1833 τον έστειλεο Νεόφυτος Δούκας στο Παρίσι για να τελειοποιήσει την τυπογραφική του τέχνη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και επιδόθηκε με επιτυχία στο επάγγελμα του τυπογράφου και εκδότη, τυπώνοντας και βγάζοντας στην κυκλοφορία πολλά και σημαντικά βιβλία, εκτός των άλλων όλα τα διδακτικά σχολικά βιβλία της εποχής του.
Απεβίωσε πολύ νέος στην Αθήνα το 1858.
Πωλείται λεξικό του Σκαρλάτου Βυζαντίου, 1852, πλήρες 1592 σελ. περιέχον επιπλέον 197 σελ. λεξικό επίτομο κυρίων ονομάτων, 500 ευρώ. Zητήστε πληροφορίες μέσω του e-mail μας
.
This Post Has 0 Comments