OMNIA MUNDI FUMUS ET UMBRA δηλαδή Τα πάντα στον Κόσμο…
Ένα μυστήριο δεκαετιών κατάφερε να λύσει ένας Άγγλος πανεπιστημιακός με τη συνδρομή του FBI! Χάρη στις μεθόδους και τις τεχνικές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ, κατάφερε να βρει τη σειρά με την οποία έγραψε ο Τ.Σ. Έλιοτ τους στίχους της Έρημης Χώρας.
Το πώς η «Έρημη Χώρα» είχε γραφτεί και ποια ήταν η σωστή σειρά των στίχων, αποτελούσε γρίφο εδώ και 83 χρόνια, από τότε που γράφτηκε. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί κανένα από τα χειρόγραφα του Έλιοτ δεν είχε ημερομηνία και, δεύτερον, επειδή ο ποιητής χρησιμοποιούσε τρεις διαφορετικές γραφομηχανές.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, Λόρενς Ρέινι συνέκρινε τα προσχέδια με τα γράμματα και τα δοκίμια του Έλιοτ κατά την προ του 1922 χρονική περίοδο, οπότε και ολοκληρώθηκε η συγγραφή της «Έρημης Χώρας». Έχοντας, όμως, να αντιμετωπίσει 1.200 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων 638 σελίδων με επιστολές, αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή του FBI.
Έτσι, οι πράκτορες Μπιλ Μπράουν και Ντέιβιντ Ατεμπεργκ, τον προμήθευσαν με διαφανή καλούπια με τα οποία η Αστυνομία κάνει την αναγνώριση των διάφορων τύπων γραφομηχανών. Χρησιμοποιώντας επίσης ένα μικρόμετρο, ο Ρέινι κατόρθωσε να μετρήσει το πάχος κάθε φύλλου χαρτιού και να καταγράψει ύψος, φάρδος, υδατόσημα και άλλες ιδιότητες.
Αυτό, άλλωστε, του επέτρεψε να χρονολογήσει και να αναδιατάξει τα χαρτιά που συγκροτούν το σώμα του ποιήματος και επομένως να βρει τη σειρά με την οποία γράφτηκαν οι στίχοι.
Τελικά, ο Ρέινι απέδειξε ότι η Έρημη Χώρα δεν ήταν προσχεδιασμένη σύνθεση, αλλά ήταν ένα αμάλγαμα θραυσμάτων, πάντα με 13 στίχους, όσους ο Έλιοτ έγραφε κάθε φορά που καθόταν στο γραφείο του. O ποιητής ένωσε αναδρομικά τα επιμέρους κομμάτια του ποιήματος, με τρόπο που να δίνει την αίσθηση ενότητας.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε συχνά την ίδια εικόνα στην αρχή και στο τέλος ενός μέρους ή επαναλάμβανε λογοτεχνικά σχήματα.
This Post Has 0 Comments