skip to Main Content

 

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 98 ετών, σε νοσοκομείο του Λονδίονου, άφησε η ηρωϊδα της γαλλικής Αντίστασης και κατάσκοπος της Γαλλικής Αντίστασης, Νάνσι Γουέικ.

Το «Λευκό Ποντίκι», όπως την αποκαλούσαν οι Γερμανοί, λόγω της ικανότητάς της να μην εντοπίζεται, υπήρξε μία περίοδο το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο από τη Γκεστάπο, τη μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας. Η Γουέικ τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη στρατιωτική διάκριση στη Γαλλία, καθώς και με το αμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Διακρίσεις έλαβε και σε Αυστραλία, Βρετανία και Νέα Ζηλανδία.

Γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία, η Γουέικ έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην Αυστραλία, που εργάστηκε για μικρό διάστημα ως νοσοκόμα. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και τελικά, το 1939, παντρεύτηκε έναν γάλλο επιχειρηματία, τον Ανρί Φιοκά.

Με την εισβολή των Ναζί, η Γουέικ εγκλωβίζεται στη Γαλλία και γίνεται μέλος της Αντίστασης. Σύντομα την πρόδωσαν. Ο σύζυγός της βασανίστηκε και εκτελέστηκε. Η Γουέικ διέφυγε στο εξωτερικό για να επιστρέψει αργότερα ως σύνδεσμος μεταξύ των Βρετανών και των αντιστασιακών οργανώσεων της Γαλλίας. «Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος καλός Γερμανός είναι ο νεκρός Γερμανός και όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Λυπούμαι που δεν σκότωσα περισσότερους», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της σε μεγάλη πλέον ηλικία.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Γουέικ ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στο Λονδίνο. Τελικά πέθανε λίγο πριν τα 99 γενέθλιά της (30 Αυγούστου) από λοίμωξη του αναπνευστικού

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back To Top