Το 1933, το περιοδικό «Time» και οι «New York Times» αναφέρονταν εκτενώς στο θάνατο ενός Κινέζου από μια μακρινή επαρχία της Κίνας. Γιατί όμως εκείνη την εποχή ένας απλός θάνατος να προκαλέσει τόσο ζωηρό ενδιαφέρον ακόμη και στο δυτικό ημισφαίριο;
Ο Λι Τσινγκ Γιούν (Li-Ching-Yun) γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Κίνας στην επαρχία Σετσουάν. Η δεκαετής φοίτηση στο σχολείο ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή στην εποχή του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πουλούσε βότανα, ενώ παντρεύτηκε 23 γυναίκες και έκανε… 180 παιδιά. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι γεννήθηκε στα 1736 και ότι έζησε 197 έτη, μέχρι το 1933 οπότε και απεβίωσε.
Όμως, το 1930 ο καθηγητής και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μινκούο, ο Γου Τσουνγκ Τσιεν (Wu Chung-chien), ανακάλυψε έγγραφα που «αποδείκνυαν» ότι ο Λι είχε γεννηθεί το 1677! Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρχαν έγγραφα του 1827 που κατέγραφαν πως η Αυτοκρατορική Κινεζική κυβέρνηση είχε συγχαρεί τον Λι Τσινγκ Γιου στα εκατονπεντηκοστά και διακοσιοστά γενέθλιά του!
Η δίαιτά του βασιζόταν στα βότανα τα οποία μάζευε, στο ρύζι και στο κρασί. Αναφέρεται ότι έως του θανάτου του διατηρούσε κατά τρόπο εκπληκτικό μια νεανικότητα, χωρίς την υπέργηρη συρρίκνωση, ενώ σύμφωνα με το «Time», είχε στο δεξί του χέρι νύχια μήκους έξι ιντσών!.
Ποιο ήταν το μυστικό της μακροζωίας του; Για τον Λι, η εσώτερη ηρεμία με ειρήνη της σκέψης, του νου και της ψυχής, ήταν το βασικό στοιχείο μαζί με τη διατροφή προκειμένου να πετύχει κάποιος τη μακροβιότητα.
Ο ίδιος συμβούλευσε τον επικεφαλής της αυτοκρατορίας Πεί Γου Φού (Pei Wu-Fu) όταν τον είχε ρωτήσει σχετικά με το μεγάλο μυστικό:
«Κράτα μια ήσυχη καρδιά, στάσου σαν χελώνα, περπάτα ζωηρά σαν περιστέρι και κοιμήσου σαν σκύλος».
Σύμφωνα με το βιβλίο Guiness ο άνθρωπος που έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια είναι ένας Γάλλος, ο οποίος έζησε για 122 χρόνια και 164 μέρες. Όμως γιατί οι Κινέζοι δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στον Λι αν αυτός έζησε 256 ολόκληρα χρόνια;
This Post Has 0 Comments