Το Tobermory είναι μια μαγευτική περιοχή στο Οντάριο του Καναδά,…
ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, δημιοσιογράφος και ανεξάρτητος βουλευτής του Τουρκικού Κοινοβουλίου, ο Ζουλφί Λιβανελί ανήκει στην κατηγορία των homo universalis. Tα μυθιστορήματά του μεταφράζονται σε δεκάδες γλώσσες, τα στάδια όπου κάνει συναυλίες γεμίζουν ασφυκτικά με εκατοντάδες χιλιάδες φανατικών ακροατών του, τα διεθνή βραβεία που έχει αποσπάσει είναι αναρίθμητα.
Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί τέσσερα βιβλία του, εκ των οποίων το ένα δυστυχώς είναι εξαντλημένο εδώ και καιρό. Και μιλάω για το «Ένας άνθρωπος, μια γάτα, ένας θάνατος». Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή τα τρία βιβλία που παρουσιάζω και σύντομα από όσο γνωρίζω ετοιμάζεται και ένα πέμπτο.
Η ΕΥΤΥΧΙΑ
Η «Ευτυχία» είναι ο καθρέφτης της σύγχρονης Τουρκίας. Μέσα σε εκατομμύρια ανώνυμων ανθρώπων οι 3 ήρωες αυτού του βιβλίου δεν επιζητούν να γράψουν ιστορία. Επιζητούν όμως να ξεδιπλώσουν το χάρτη της ευτυχίας τους αφού πρώτα αποκωδικοποιήσουν τους μυστικούς κώδικες της μοίρας τους που είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη πατρίδα τους. Η Μεριέμ, μια δεκαεπτάχρονη κοπέλα που βιάζεται από το θείο της, ο πρώτος της ξάδελφος Τζεμάλ στρατιώτης που καλείται να εκτελέσει την ποινή προκειμένου να καθαρθεί η οικογένεια από το μίασμα του βιασμού και ένας Καθηγητής, ο Ιρφάν Κουρούνταλ είναι οι πρωταγωνιστές.
Τρία πρόσωπα, τρία πεπρωμένα. Και όταν συναντώνται γίνονται οδοιπόροι και συνυπάρχουν σε μια απίστευτη περιπέτεια ζωής.
Μυθιστόρημα με σοκαριστικές πτυχές και πλευρές που αντανακλούν εικόνες και πραγματικότητες αυτής της άλλης Τουρκίας. Μιας Τουρκίας που ξεχάστηκε στο χθες αλλά που όμως σκοντάφτει στο σήμερα.
Μυθιστορηματική πλοκή που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό μέχρι το τέλος της ανάγνωσής του.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΝΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Ο γοητευτικός τρόπος γραφής του Λιβανελί ξεδιπλώνεται και στο «Μεγάλο Ευνούχο της Κωνσταντινούπολης» τον πρόλογο του οποίου έγραψε ο φίλος του Τούρκου διανοούμενου δικός μας Μίκης Θεοδωράκης.
«Αν και μερικοί άνθρωποι θεωρούν πως είμαι ένας άνθρωπος λειψός, η ψυχή μου ξέρει πως, σε σχέση με εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που τη στιγμή αυτή, παρασυρμένοι από τον άνεμο, χάνονται χωρίς να καταλάβουν τίποτα για το νόημα της ζωής τους, είμαι προικισμένος και με πλεονεκτήματα».
Ο συγγραφέας στο παρόν πόνημα δεν διστάζει να αναμετρηθεί με το χρόνο και το χώρο μεταφέροντάς μας στην εποχή του Ιμπραήμ (1640-1648) όπου μέσα από τη σκέψη και το λόγο του Αιθίοπα αρχιευνούχου Χαμπές Αγά, του Παλατιού του Τοπ Καπί, εξυφαίνοναι δολοπλοκίες, εγκληματικές πράξεις, μίση και πάθη. Σουλτάνοι, χαρέμια, ευνούχοι, σκλάβοι συνθέτουν το σκηνικό μιας εποχής σκοτεινής που η συλλογική μνήμη προσπαθεί να σβήσει.
Το βιβλίο αποτελεί μια κατά τ΄ άλλα αλληγορία της σχέσης του ανθρώπου με την εξουσία και το περιβάλλον αυτής που τον κρατά συχνά δέσμιο.
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ
Πολλοί αγαπούν τα καλοκαίρια του Βοσπόρου, εμένα μ΄ αρέσουν οι χειμώνες του. Όταν χιονίζει, κάθομαι και παρακολουθώ τα σκούρα γαλανά ρεύματά του, το λευκό χιόνι που πιάνει πάνω στις –τραβηγμένες στην όχθη- κίτρινες, κόκκινες, μπλε βάρκες, τους γλάρους που αναζητούν τροφή».
Πάνω στα σκούρα γαλανά νερά του Βοσπόρου αντικρούονται, οι μνησικακίες, η ατιμωτική συμπεριφορά, το άδικο, η αναξιοπρέπεια, ο νεουπλουτισμός, η βαναυσότητα, η χυδαιότητα αλλά και το μεγαλείο του ανθρώπινου είδους. Και τότε υπερισχύει το Θείο Δίκαιο. Η ιερά Ρομφαία πέφτει στις κεφαλές και αποδίδει τη Δικαιοσύνη.
Μια γηραιά κυρία Αριστοκράτισσα του Βοσπόρου με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς αιδώ εκδιώκεται από το σπιτάκι που βρίσκεται στην αυλή της επιβλητικής έπαυλης από τους νέους ιδιοκτήτες της τραπεζίτες.
Αρνείται πεισματικά τη φιλοξενία που της προσφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι γονείς των οποίων πολλών από αυτούς κάποτε ήταν στη δούλεψή της.
Μέσα από διαδικασίες θα αναγκαστεί να συνυπάρξει με μια νέα μοντέρνα γυναίκα, που αρχικά δεν την αποδέχεται στη συνέχεια όμως θα υπάρξει και εδώ ανατροπή.
Η περιπέτειά της Λευλά αρχίζει και μαζί η περιέργειά μας χτυπάει κόκκινο.
Το απροσδόκητο παίρνει τη θέση του.
Εμπρός για ένα ταξίδι στα σκούρα γαλανά νερά του ΒΟΣΠΟΡΟΥ.
This Post Has 0 Comments