skip to Main Content

Ο όρος “Νεοπλατωνισμός” οφείλεται στον  Πλώτινο, τον άνθρωπο που έκανε γνωστό τον Πλάτωνα και το έργο του, στον Μεσαίωνα.

Το έργο του Πλώτινου έχει συγκεντρωθεί από τον Πορφύριο, το 301 μχ, σε έξι βιβλία που περιέχουν εννέα πραγματείες (απ’ όπου και ο τίτλος). Η φιλοσοφία του είναι δυσνόητη, όμως πολεμάει ανοικτά τους δογματικούς χριστιανούς και τους γνωστικιστές, οπαδούς του δυϊσμού.

Περισσότερο πνευματικός μυστικιστής (αν και ο ίδιος θα αποποιούταν τον χαρακτηρισμό), πίστευε πως το σύμπαν εκπορεύεται από την Πρώτη Αρχή, τον Ένα Θεό. Όμως, αλλά δεν μπορεί να δει  το θεό αυτόν στα πιστεύω των Χριστιανών και των Εβραίων.

Παρότι στο έργο του μέσα υπάρχει ένας υφέρπον ερωτισμός και δείγματα πνευματικής έκστασης, θέματα ταμπού στο χριστιανικό δόγμα, ο Πλώτινος αγαπήθηκε από τους πατέρες της εκκλησίας, κι ας ήταν αυτοί που δεν τον άφησαν ποτέ να προχωρήσει.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back To Top