skip to Main Content

 

Διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε σε σπήλαιο της Αρμενίας το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχεδόν άψογα διατηρημένο και έχει ηλικία 5.500 ετών, είναι δηλαδή 1.000 περίπου χρόνια αρχαιότερο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας και 400 χρόνια  από το Στόουνχετζ στη Βρετανία.

Η ανακάλυψη έγινε από μια διδακτορική φοιτήτρια, την Ντιάνα Ζαρνταριάν του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Αρμενίας. Το εύρημα παρουσιάστηκε από τον αρχαιολόγο δρα Ρον Πινχάσι του ιρλανδικού University College του Κορκ, στο περιοδικό PloS ONΕ.

Το παπούτσι, έχει κατασκευαστεί από ένα μοναδικό κομμάτι δέρματος (μάλλον αγελάδας) σαν μοκασίνι, και χρονολογείται από το 3.500 π.Χ. (χαλκολιθική περίοδος), είναι τέλεια διαμορφωμένο, ώστε να εφαρμόζει στο πόδι. Περιείχε επίσης χορτάρι, είτε ως μονωτικό προκειμένου να κρατά το πόδι ζεστό, είτε για  καλύτερη εφαρμογή (ο πρόγονος του …πάτου), ενώ υπήρχαν κορδόνια τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο πίσω για καλύτερη εφαρμογή.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back To Top